» » » » htaccess Optimizasyon ve Güvenlik

htaccess Optimizasyon ve Güvenlik

SyBeR
SyBeR Kurucu 13-03-2014, 22:14
.htaccess Dosyası ile apache sunucusunun bileşenlerini kullanarak dosyaları sıkıştırabilir, karşı bilgisayara sürekli yüklenmemesi gereken dosyalar için süre belirtebilir, siteniz üzerinden indirilmesini istemeyeceğiniz dosya türlerini engelleyebilir ve sayfa hızınızı artırabilirsiniz.

Aşağıdaki kodları RewriteEngine On kodundan önce eklemelisiniz.

Bir Karakter Kümesi Belirtme;

Aç - engine/engine.php

Bul;
if ($config['allow_rss']) $metatags .= <<<HTML

Üstüne Ekle;
header('Content-type: text/html; charset=utf-8');


Aşağıdaki kodlar .htaccess dosyasına eklenecek. ( RewriteEngine On'un üstüne )

Tarayıcı Önbellekleme Özelliği;

<IfModule mod_headers.c>
    <FilesMatch "\.(bmp|css|flv|gif|ico|jpg|jpeg|js|pdf|png|svg|swf|tif|tiff)$">
        Header set Last-Modified "Tue, 31 Aug 2012 00:00:00 GMT"
    </FilesMatch>
</IfModule>


gZip Bileşeni İle Dosyaları Sıkıştırma

<IfModule mod_gzip.c>
    mod_gzip_on       Yes
    mod_gzip_dechunk  Yes
    mod_gzip_item_include file      \.(html?|txt|css|js|php|pl)$
    mod_gzip_item_include handler   ^cgi-script$
    mod_gzip_item_include mime      ^text/.*
    mod_gzip_item_include mime      ^application/x-javascript.*
    mod_gzip_item_exclude mime      ^image/.*
    mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</IfModule>


Dosyalar İçin Süre Sonu Belirtme;

<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresDefault A0
	<FilesMatch "\.(flv|ico|pdf|avi|mov|ppt|doc|mp3|wmv|wav)$">
		ExpiresDefault A29030400
		Header append Cache-Control "public"
	</FilesMatch>
	 
	<FilesMatch "\.(gif|jpg|jpeg|png|swf)$">
		ExpiresDefault A604800
		Header append Cache-Control "public"
	</FilesMatch>
	 
	<FilesMatch "\.(xml|txt|html|js|css)$">
		ExpiresDefault A7200
		Header append Cache-Control "proxy-revalidate"
	</FilesMatch>
	 
	<FilesMatch "\.(php|cgi|pl|htm)$">
		ExpiresActive Off
		Header set Cache-Control "private, no-cache, no-store, proxy-revalidate, no-transform"
		Header set Pragma "no-cache"
	</FilesMatch>
</IfModule>



Tarayıcı önbellekleme özelliği;

<ifmodule mod_expires.c>
  <filesmatch "\.(jpg|gif|png|css|js)$">
       ExpiresActive on
       ExpiresDefault "access plus 1 year"
   </filesmatch>
</ifmodule>


Dosya Türlerine Erişimi Engelleme; ( RewriteEngine On'un altına )

RedirectMatch (.*).sql$ http://www.domain.com
RedirectMatch (.*).sql.gz$ http://www.domain.com
RedirectMatch (.*).tpl$ http://www.domain.com
RedirectMatch (.*).sql$ http://domain.com
RedirectMatch (.*).sql.gz$ http://domain.com
RedirectMatch (.*).tpl$ http://domain.com



Resim Optimizasyonu;

Dosyayı kaydet: optipng-0.7.5-win32.zip [134,03 Kb] (İndirilme: 261)

Ekte bulunan optipng uygulamasını indirdikten sonra zip içinden çıkan optipng.exe dosyasını yeni bir klasör oluşturarak içine atın. Optimize edeceğiniz resimleride aynı klasör içine atın.

Tüm resimleri seçip optipng.exe dosyasının üzerine sürükleyip bırakın. İşlemi iki üç defa denemenizi tavsiye ederim. Bu işlem sayesinde optipng.exe dosyasının üzerine bıraktığınız resimler optimize edilmiş olacaktır.

Resimlerinizin orijinal halini yedekledikten sonra optimize ettiğiniz resimleri hostunuza yükleyin.

Makaleyi düzenleyen: MaRZoCHi - 8-05-2017, 07:37
Nedeni: Açıklama düzeltildi

Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
42
aslanhack 8 Mayıs 2017 04:37
Konu baya eski, acaba 11.2 sürümünde işlemleri yapsak uyumlu olur mu.
150
SyBeR 5 Aralık 2014 15:09
@mehmet,

Elbette yardım edecek kimseler var. Diğer arkadaşlar için de söylüyorum bu gibi mesajlar yazmayalım lütfen. Yoğunluk nedeniyle şu sıralar ilgilenemiyoruz yeni bir oluşum içerisindeyiz şu sıralar.

Bu konuyu geçerek sorununuzu hostçunuzun çözememesi gerçekten garip geldi.

whmye dahi ihtiyaç duymadan cpanel üzerinden gelişmiş dns düzenleyicisini kullanarak ana domain altındaki ilgili alt domainin dns kayıtlarını silebilir yada farklı bir ip adresi girebilirsiniz.

Bu yöntemle subdomain üzerinden erişim kısıtlanacak ana domain aktif kalacaktır. Aynı dizin için farklı bir yönlendirme alternatifi yoktur bunu yazılımla çözebilirsiniz bunu yapamadığınız panellerin olduğu yerlerde. Yukarıda verdiğim ayarlar ile bir ilgisi olması söz konusu değildir.

İyi çalışmalar dilerim.

--------------------
282
mehmet 30 Kasım 2014 17:39
Yardım edecek Yokmu ? :(
282
mehmet 29 Kasım 2014 23:55
#SyBeR, hocam ben tek host ile iki site kullanıyoruz. addon domainler kısmından softdonanim.com sitemi eklemişim. Google aramalarında sitemde mevcut bir konuyu aradığımız zaman diğer arkadışımın sitesi alt alan adı olarak görünüyor.

Yukarda anlattığınız ayarları yaptım ondan mı böyle oldu Lütfen yardım edin.
137
omerkul 27 Temmuz 2014 22:12
Mükemmel bilgiler teşekkürler.
219
Gokay 26 Temmuz 2014 21:25
resimleri optimize edemedim gerisini tamamen yaptım... elinize sağlık
3 730
MaRZoCHi 22 Temmuz 2014 00:27
@Gokay, .htaccess dosyasının başına. Sadece Dosya Türlerine Erişimi Engelleme bu başlık altındakileri RewriteEngine On yazan satırın altına eklemelisiniz.

--------------------
219
Gokay 21 Temmuz 2014 23:46
selam usta yukarıdaki kodları nereye ekleyecez.
16
Ömer 21 Temmuz 2014 13:49
Güzel ve temiz anlatım olmuş :) Ayaklarına pardon ellerine sağlık :)))
3 730
MaRZoCHi 11 Temmuz 2014 01:49
Optimizasyon gereği olarak javascript çağırma işlemlerinin sayfanın altında olması gerek. Tabi her javascript direkt olarak orada da çalışacak diye bir zorunluluk yok. Sayfadaki javascript hatalarının ne olduğunu veya hatalı olan sayfanın linkini eklerseniz bakabiliriz.

--------------------
282
mehmet 11 Temmuz 2014 00:15
şimdi yeni fark ettim doğru yaptım fakat sitemdeki Slider eklentisi çalışmaz hale geldi. otomatikmen makaleler geçiyorken artık geçmiyordu.durmuştu sizce neden böyle oldu. bende hemen yedeği geri yükledim
3 730
MaRZoCHi 11 Temmuz 2014 00:03
@mehmet, Evet doğru.

--------------------
282
mehmet 11 Temmuz 2014 00:00
gösterdiğiniz adresten gerekenleri index.php'ye ekledikten sonra {jscripts} kodunu main.tpl'de </body> üzerine ekledim Doğru yapmışım değil mi hocam ? cevabınızı bekliyorum hocam ?
150
SyBeR 17 Haziran 2014 06:57
Alıntı: mehmet
oldu çok teşekkür ediyorum artık makale açarkende resmi optimize edip öyle yüklüyorum çok saolun Rıca etsem yukardaki linkten sitemi tarattım bir kırmızı işaret daha çıktı ve şöyle diyor. ( Oluşturmayı önleyen javascript ve CSS kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın) bu uyarı mobil için söylüyor Nasıl yapabilirim ?


Biraz geç dönüş yapıyorum kusura bakmayın.

İlgili konu için buraya tıklayın. Sayfadaki javascript kısımlarını headers etiketinden ayırarak sayfanın sonunda </body> tagının hemen üstüne ekleyin. Bu uyarıya bu şekilde çözüm üretebilirsiniz.

Css kısımlarını ise </head> tagının hemen üstünde tutmanız en mantıklı işlem olacaktır.

Css dosyalarını yada css dosyalarının içinde import kullanımından kaçının.

İyi çalışmalar...

--------------------
282
mehmet 12 Mayıs 2014 19:03
oldu çok teşekkür ediyorum artık makale açarkende resmi optimize edip öyle yüklüyorum çok saolun Rıca etsem yukardaki linkten sitemi tarattım bir kırmızı işaret daha çıktı ve şöyle diyor. ( Oluşturmayı önleyen javascript ve CSS kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın) bu uyarı mobil için söylüyor Nasıl yapabilirim ?
150
SyBeR 11 Mayıs 2014 20:00
Alıntı: mehmet
Çok saolun bilgi için baktım kırmızı şekil yanıyor en yukarda ( Resimleri optimize edin) diyor Nasıl optimize edecem Şimdiden Teşekkürler


Merhaba,

Makalenin son kısmına resim optimizasyonu ile ilgili kısa bir açıklama ve uygulama ekledim.

İyi çalışmalar...

--------------------
282
mehmet 11 Mayıs 2014 15:30
Çok saolun bilgi için baktım kırmızı şekil yanıyor en yukarda ( Resimleri optimize edin) diyor Nasıl optimize edecem Şimdiden Teşekkürler
150
SyBeR 9 Mayıs 2014 12:58
Merhaba,

Kodları eklemediğiniz bir sayfanızı google page speed sayfasından kontrol edin.

Daha sonrasında yukarıdaki işlemleri uygulayıp tekrar test edin. Farkı göreceksiniz.

Seo bazlı bakarsanız sayfanın yüklenme hızında ve indexlenmesinde tabi ki faydası olacaktır.

İyi çalışmalar...

--------------------
282
mehmet 9 Mayıs 2014 12:36
selam bu google veri araçlarında vardı sanırım değilmi ? seo açısından iyidir değilmi?

engine.php kodu ekledim ve diğer kodların tümünü .htaccess ekledim seo açısından iyi olurmu... teşekkürler
14
Rainbow 7 Nisan 2014 17:40
eline sağlık kardeşim
410
KAYA 4 Nisan 2014 17:21
Bilgi Güzel. Sağol.
75
B.heyula 25 Mart 2014 19:02
Güzel bilgi teşekkürler.
İSTATİSTİKLER