10 Adet SEO İpucu

Merhaba arkadaşlar, siteleriniz için gerekli 10 adet SEO kuralına deyinmek istiyorum. Sitelerinizi arama motoru dostu haline getirmek ve genel çapta Alexa olsun PageRank olsun belirli bir yerlere gelmek istiyorsanız aşağıdaki maddeleri bir bir inceleyerek gerekli düzeltmeleri sitenizde yapmalısınız.
1- Özgün makale ve yararları
Özgün makale, siteniz için yapabileceğiniz en büyük SEO'dur diyebilirim. SEO'da ilk adım özgün makaledir arkadaşlar. Dilediğiniz kadar sitenizi teknik olarak SEO'ya uydurabilirsiniz, yüzlerce siteden backlink alabilirsiniz ancak içeriğiniz özgün olmadıktan sonra bunların hiçbir değeri yok. Site içeriğiniz hiç farketmez, film siteniz mi var? Film özetini dikkatli bir biçimde okuyun ve kendinize göre yorumlayın. Program indirme siteniz mi var? Programın üretici sitesine girin, içerikleri Türkçe çeviri yapın ve yine kendinize göre yorumlayarak yazın. Kopya içeriklerle dolu bir site ÇÖP bir sitedir bunu asla ama asla unutmayın. Özgün makale yazmak kolay değil, fakat zor da değildir. Hergün sitenizde 50 adet kopya içerik (film,program vb.) paylaşmak yerine özgün yazın, 5 adet paylaşın. Bunun yararını göreceğinizden eminim. Özgün içerik üretmek için daha çok kitap okumanızı ve aklınıza birşey geldiğinde kağıtlara not almanızı tavsiye ederim.
2- H etiketlerini mutlaka kullanın
H etiketleri, büyükten küçüğe doğru h1'den h6'ya kadar gitmektedir. CSS dosyanızda çeşitli düzenlemeler yaparak (örneğin h1 için: "h1 {color:#444; font-size:15px;}") bu kodları sitenizde kullanın. H etiketlerini maksimum; h1'i 1 kez, h2'yi 2kez, h3'ü ve h4'ü 4 kez kullanınız. İçeriklerinizde başlıkları bold yapmak yerine h4 yapabilirsiniz örneğin.
3- İçeriklerik etiket ve anahtar kelimeler
DLE kullanan birçok sitede görüyorum. 15 tane etiket giren var, yanlış. En fazla 4 adet etiket girmenizi ve mümkün olduğunca konu başlığı ve içeriği ile alakalı olmasını tavsiye ediyorum.
Örneğin konu başlığımız "Yabancı - Tek Part İzle" olsun. Bunun etiketi şunlar olmalıdır; "Yabancı Türkçe izle, Yabancı filmi izle, Yabancı full izle, Yabancı Türkçe Full izle". Aşırıya kaçmayın, hem kendi sisteminizi etiketler ile doldurarak bir nevi eziyet etmiş, hemde her etiket için yeni bir url oluştuğundan Google buna sıcak bakmayacaktır.
Anahtar kelimelerde ise maksimum 10 adet tek kelime şeklinde içerik olması yeterlidir. Örneğin;
"Yabancı, film, izle, türkçe, dublaj, tek, part" şeklinde.
4- Sayfalarınıza bağlantılar verin
Eklediğiniz içerikler arası bağlantılar vermeye çalışın. Modül DLE'de çapraz linkler şeklinde bulunuyor, bunu elle yapmanız daha doğru ve doğal olur diye düşünüyorum. Örneğin sayfanız bir programdan bahsediyorsa ve o programın daha eski bir sürümü sitenizde bulunuyorsa oraya link verebilirsiniz. Örneğin "CCleaner programının bir önceki versiyonu için tıklayınız" bu sayfa içi linklemeye bir örnektir, içeriğinize bağlı olarak değişebilir. Bu sayede Google Pagerank değeriniz sayfalarınız arasıda paylaştırılacak, Google'ye içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi vermiş olacaksınız.
5- Backlink
Backlink yani sitenize verilen bağlantılar. Bunu fazla abartmadan, zamanla ve yavaş yavaş yapmanız çok doğru olacaktır. Örnek veriyorum adam site açıyor, 50 yerden hemen backlink alıyor. Yanlış. Zamanla ve yavaş yavaş sitenize backlinkler alın. Dizin sitelerine sitenizi eklerken fazla abartmayın örneğin haftada 1 siteden link almanız yeterli olacaktır. Çeşitli forumlarda site tanıtım kategorileri var, buralara konu açarak özgün bir biçimde sitenizi tanıtabilir ve altına kendi site adresinizi yazabilirsiniz. Bu içeriklerde de maksimum 3 adet sitenize link çıkışı almanız doğru olacaktır.
6- Sosyal ağlarda imlemeler yapın
Mümkün olduğunca sitenizi sosyal ağlarda tanıtın, eklediğiniz içerikleri bir bir paylaşın. Google, sosyal ağ sitelerine daha sık uğradığı için sizin linkinizi de görecek ve sizi de hemen indexleyecektir. Bu şekilde 4 dakika'da indexlendiğimi biliyorum. Kendi kullandığım sistemi öneririm, dlvr.it sitesine giriş yapın. Sitenizin RSS url adresini buraya ekleyin, ardından Twitter, Facebook, Linkedin gibi ağlarınızı da ekleyin. Sistem, sitenize yeni bir içerik eklendiğinde RSS aracılığı ile anında haberdar edilecek ve sosyal ağlarda konu linklerinizi bir bir paylaşacaktır. Biraz kurcalayarak çözebilirsiniz, zor bir sistem değil.
7- Sitenizin hızlı olduğundan emin olun
Aslında 2.maddede olması gereken bir konu. Sitenizin hızı muhakkak çok önemlidir. Siteniz, sizde hızlı görünebilir ancak başka bigisayarlarda nasıl hızlı olduğunu anlamak için Google Pagespeed aracını kullanın. Size birçok tavsiyede bulunacak ve nasıl düzeltmeniz gerektiğini gösterecektir. Resimlerinizi, CSS ve JS dosyalarınızı sıkıştırmanız başlıca en önemli konulardır. CSS dosyalarınızı cleancss adresinden, JS dosyalarınızı jsoptimizer adresinden sıkıştırmalısınız. Resimleriniz için ise PNG resimlerinizi tinypng sitesinde, JPG/JPEG resimlerinizi ise JPEGmini programı ile kayıpsız sıkıştırarak eskileri ile değiştirmenizi öneririm. Hız farkını muhakkak göreceksiniz.
8- Sitenizi mümkün olduğunca W3C standartlarına uygun hale getirin
Sitenizi W3C adresinden tarayın ve bulunan hataları düzeltmeye çalışın. Sitenizdeki tasarım ve çeşitli uyumluluk problemleri W3C sitesinde sizlere gösteriliyor. Mümkün olduğunca hatalarınızı en aza indirin.
9- İçeriklerinizde Flash, Frame, Table gibi kodlar kullanmayın
Sitenizde özellikle anasayfanızda kesinlikle iframe, object,table etiketlerini kullanmayın. Table yerine div kullanın, çünkü artık yeni nesil tasarımlarda bunlar yer almıyor. Sitenizi mümkün olduğunca HTML5 ve CSS3 uyumlu hale getirin, çeşitli CSS3 efektlerini sitenizde kullanın. Ayrıca flash, gif ve animasyonlar ile sitenizi doldurmayın, Google bunları okuyamaz. Dolayısı ile ne hakkında bilgi veriyor anlayamaz. Hareketli objeleri kullanmayın demiyorum, kullanın ama aşırıya kaçmayın.
10- SEO'yu fazla kafaya takmayın
SEO olayını benim gibi fazla kafasına takan arkadaşlar var. Yukardaki maddeleri yaptığınıza eminseniz artık daha fazla uğraşmayın, içeriklerinize ve makalelerinizdeki düzene yoğunlaşın. Sitenizi SEO testi yaptırıyorsunuz, 95 çıkıyor ancak SEO puanı 55 olan bir site aramalarda sizden öne geçiyor. Buna eskiden şahit olmuştum. Sebebini araştırdığımda ise ilginç bir olayla karşılaştım, benim içeriğim tamamen kopyalanmış bir içerikti, adamın sitesi ise .blogspot olmasına ve SEO puan 55 olmasına rağmen benden öne geçmişti. Çünkü adam programı tanıtmakla kalmamış, nasıl kullanılacağını, gerek resimlerle gerek videolarla desteklemiş, h etiketlerini de düzenli kullanmış. SEO puanınız isterseniz 100 olsun arkadaşlar, özgün içeriğiniz olmazsa bu şekilde bir blogspot bile önünüze geçebilir.
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
Cevap Yazılmayan Konular
- Oluşturulan Kategoriyi Yazara Özgü
- Makale Eklerken Html İçerik Eklemek?
- Rss.tpl İçin İlave Alan Kullanımı
- Yorum Sabitleme
- Facebook Ve Google İle Giriş Yapanlar
- Dle 13.1 İçin Ajax Navigasyonu
- Kayıt Sayfasında Facebookla Kayıt
- Sunucuya Dosya Ekleniyor Ancak
- Tema Orta Kısım Genişliği
- Meta Keywords Hakkında Soru
Çözülmeyi Bekleyenler